Krem karmelowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Przygotowanie:
Składniki karmelu:125 ml cukru
2 łyżki stołowe wody
Składniki kremu:
180 ml cukru
2 łyżki stołowe wody
500 ml gorącej śmietany 35%
310 ml gorącego mleka
6 żółtek
2 białka
Przygotowanie:
Ustaw kratkę na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 150°C.
Przygotowanie karmelu:
W rondelku rozgrzewaj cukier i wodę, aż stanie się złocistobrązowy. W tym czasie podgrzej formę do babki z kominem o średnicy 24 cm. Silikonowym pędzelkiem wysmaruj jej wnętrze karmelem.
Przygotowanie kremu:
W rondlu podgrzej połowę cukru i wodę, aż stanie się złocistobrązowy. Zdejmij z ognia i stopniowo dodawaj śmietanę. Podgrzej, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Wlej mleko. W misce ubij jaja z ¼ cukru. Wlej do gorącego mleka ze śmietaną, cały czas ucierając. Przecedź przez gęste sito. Przelej do formy. Na dno brytfanny połóż lnianą ściereczkę. Wstaw foremkę, wlej tyle wrzątku, żeby woda doszła do połowy wysokości foremki. Trzymaj krem w piekarniku aż się zetnie, czyli przez godzinę i 15 minut. Wyjmij foremkę z piekarnika. Poczekaj, aż krem wystygnie i wstaw do lodówki na noc. Przed podaniem przesuń nożem dookoła, żeby krem łatwo wyszedł z formy. Wyłóż na półmisek. Podawaj zimny.
@ Ricardo Larrivée
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W