Ketchup domowy

Ketchup domowy
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Składniki:

  • 2 kg dobrych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy lub 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy
Opcjonalnie:
  • 1 papryczka chilli,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • (później 1-2 łyżki octu winnego czerwonego, 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki, wykrawamy twarde części i przekładamy do garnka. Cebulę i czosnek kroimy drobno i dorzucamy o pomidorów, dodajemy ocet, oliwę, miód, sól, pieprz, listki laurowe i ziele angielskie. Gorczycę ucieramy w moździerzu i dodajemy do garnka, zamiast niej można dodać musztardę. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie wyławiamy listki laurowe i ziele i miksujemy całość blenderem. Zmniejszamy gaz i gotujemy całość 2-3 godziny do odparowania płynu i otrzymania pożądanej konsystencji. Ketchup można dodatkowo przetrzeć przez sitko, będzie gładszy. Na koniec można jeszcze doprawić do smaku np. zakwasić octem, doprawić ziołami i zaostrzyć ostrą papryką. Gorący ketchup można rozlać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować jeszcze 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA