Ketchup domowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
Składniki:
- 2 kg dobrych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki miodu
- sól
- pieprz
- 4 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka gorczycy lub 2 łyżki musztardy
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki oliwy
Opcjonalnie:
- 1 papryczka chilli,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- (później 1-2 łyżki octu winnego czerwonego, 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki, wykrawamy twarde części i przekładamy do garnka. Cebulę i czosnek kroimy drobno i dorzucamy o pomidorów, dodajemy ocet, oliwę, miód, sól, pieprz, listki laurowe i ziele angielskie. Gorczycę ucieramy w moździerzu i dodajemy do garnka, zamiast niej można dodać musztardę. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie wyławiamy listki laurowe i ziele i miksujemy całość blenderem. Zmniejszamy gaz i gotujemy całość 2-3 godziny do odparowania płynu i otrzymania pożądanej konsystencji. Ketchup można dodatkowo przetrzeć przez sitko, będzie gładszy. Na koniec można jeszcze doprawić do smaku np. zakwasić octem, doprawić ziołami i zaostrzyć ostrą papryką. Gorący ketchup można rozlać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować jeszcze 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W