Kebaby z ziemniaków i prosciutto
Oceń przepis:
Przygotowanie:
Zielony dip1 szklanka majonezu
½ szklanki maślanki
2/3 szklanki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
½ szklanki posiekanej dymki
garść świeżych liści bazylii
garść świeżych liści mięty
1 łyżka musztardy dijońskiej
3 łyżki oliwy
sól i pieprz
Kebaby
8 patyczków do szaszłyków
24 małe ziemniaki
1 duża czerwona cebula pokrojona w kwadraciki o boku 1,5 cm
8 plastrów prosciutto, przekrojonych wzdłuż na połówki
oliwa
sól i pieprz
Przygotowanie
Zmieszaj w blenderze wszystkie składniki dipu poza oliwą. Wlewaj oliwę powoli w czasie mielenia. Dopraw sos do smaku. Namocz w wodzie patyczki do szaszłyków na czas przygotowania pozostałych składników. Ugotuj ziemniaki w mundurkach w posolonej wodzie (ok. 12 min od momentu zawrzenia) Odsącz i odstaw do wystygnięcia. Przekrój ziemniaki na pół (albo zostaw w całości, jeśli są małe). Nabij na patyczek kawałek cebuli i przebij połówkę plastra prosciutto przy końcu. Następnie nabij na patyczek połówkę ziemniaka, owiń go prosciutto i przebij plasterek nad ziemniakiem. Nabij kawałek cebuli i powtarzaj te czynności aż do końca patyczka. Posmaruj kebaby oliwą i przed podaniem lekko podgrzej na grillu albo nad ogniskiem. Podawaj z zielonym dipem.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W