Jajka Benedict na placuszkach
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:250 g masła
3 żółtka
1 łyżka wody
sok z ½ cytryny
szczypta białego pieprzu i soli
2 łyżki octu z białego wina
4 jajka
4 placuszki
4 plasterki wędzonego boczku
Przygotowanie:
Robimy sos hollandaise: stapiamy masło w rondlu i trzymamy w cieple. Wrzucamy żółtka do malaksera, dodajemy wodę i sok z cytryny, miksujemy na małych obrotach do uzyskania jasnej, gładkiej emulsji. Przy włączonym silniku wlewamy po trochu, cienkim strumieniem stopione masło, aż powstanie jednolity sos o konsystencji majonezu. Przekładamy do miski, doprawiamy pieprzem i solą, delikatnie mieszamy i trzymamy w cieple. Opiekamy boczek i placuszki pod gorącym grillem lub na płycie. Zagotowujemy 2 litry wody, dodajemy ocet, zmniejszamy ogień, wbijamy jajka do osobnych miseczek lub filiżanek, delikatnie wlewamy jajka do wody i gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na papierze kuchennym. Na każdym talerzu kładziemy placuszek, przykrywamy jajkiem w koszulce, polewamy sosem hollandaise. Na wierzchu kładziemy plasterek boczku i podajemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W