Hummus z kminem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wyprawy po przyprawy (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:1 ząbek czosnku
duża szczypta soli
2 puszki ciecierzycy (à 400 g)
1 czubata łyżka tahini
sok z 1 cytryny
4 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżeczki nasion kminu
sól i świeżo zmielony pieprz
mak, ogórki, pomidory, cząstki cytryny do podania
Przygotowanie:
1. Czosnek obrać i utrzeć z solą. Ciecierzycę wrzucić do rondla, podgrzać i odcedzić (płyn zachować). Rozgnieść z czosnkiem w moździerzu lub zmiksować w malakserze.
2. Dodać tahini i sok z cytryny, przemieszać, podlewając kilkoma łyżkami zachowanego płynu, wlać oliwę i wymieszać.
3. Kmin uprażyć na suchej patelni, utrzeć w moździerzu, wsypać do ciecierzycy i wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
4. Ogórki pokroić w słupki, pomidory w ćwiartki lub ósemki. Przełożyć hummus do miseczki, posypać makiem i podawać z warzywami i cząstkami cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W