Gulamelaka (pudding z tapioki)

Gulamelaka (pudding z tapioki)
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.10

Składniki:

  • 2 filiżanki tapioki
  • 8-10 filiżanek wody
  • mały kawałek kory cynamonowej
  • 2 łyżeczki mleczka kokosowego
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Powoli wsypać tapiokę do gotującej się wody. Dodać cynamon. Gotować przez 5-7 minut. Zdjąć z ognia. Szczelnie przykryć i odstawić na 10 minut. Tapioka jest gotowa, kiedy ziarna staną się przezroczyste. Dolać zimnej wody. Odcedzić na sitku. Strząsnąć nadmiar wody. Usunąć korę cynamonową. Przełożyć tapiokę do miski. Dodać 2 łyżki mleczka kokosowego i szczyptę soli. Dzięki odrobinie mleka ziarna będą przypominały perły. Rozłożyć je do miseczek albo pozostawić w dużym naczyniu. Ostudzić. Wyjąć z naczyń. Polać syropem gulamelaka i mleczkiem kokosowym. Można też podać syrop i mleczko w osobnych naczyniach.
Syrop:
Posiekać liście pandanowca na małe kawałki. Przełożyć do rondelka. Zalać wodą. Dodać cukier. Podgrzać, aż cukier się rozpuści. Przecedzić i ostudzić. Można użyć świeżego mleczka kokosowego. Mleko z puszki może wymagać rozcieńczenia. Szczypta soli podkreśli jego smak. Świeże mleczko podajemy w temperaturze pokojowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA