Grillowana ryba z owocową salsą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wyprawy po przyprawy (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:
4 sztuki czerwonego lucjana lub makreli (300 g) lub 12-16 sardynek
sól
oliwa
Salsa:
¼ ananasa
1 mango
1 duży pomidor
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki goździków
1 łyżka cukru
2 łyżki wody
garść natki kolendry
1 czerwone chilli
oliwa
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Ryby oskrobać z łusek i wypatroszyć. Posolić (także wewnątrz). Posmarować oliwą.
2. Zrobić salsę: ananas obrać i wykroić rdzeń, mango obrać i skroić miąższ z pestki, owoce i pomidor pokroić w kostkę. Dodać goździki i sok z cytryny, wymieszać. i odstawić na bok.
3. Wsypać cukier na patelnię, wlać wodę, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu 30 sekund. Dodać owoce z przyprawami, zamieszać i zdjąć z ognia. Posiekać kolendrę, pokroić chilli w cienkie paski (ew. usunąć pestki), oba składniki wrzucić do owoców, polać oliwą i wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
4. Położyć ryby na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej i piec po 5 minut z obu stron.
5. Rozłożyć ryby na talerze, na każdą nałożyć porcję salsy i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W