Gicze jagnięce z anchois

Gicze jagnięce z anchois
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Składniki:
2 gicze jagnięce
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oliwy
2 cebule, grubo posiekane
1 ząbek czosnku, posiekany
4 fileciki anchois
2 pędy rozmarynu
2 listki laurowe
250 ml bulionu drobiowego lub wołowego
250 ml czerwonego wina
1 garść świeżej posiekanej natki

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Przyprawiamy jagnięcinę pieprzem. Zrumieniamy ją na oliwie w garnku z grubym dnem, który można wstawić do piekarnika. Kiedy mięso się zrumieni, dodajemy cebulę i czosnek. Siekamy 2 fileciki anchois i dodajemy do garnka. Rozdzieramy rozmaryn i listki laurowe. Dodajemy bulion i wino, doprowadzamy do lekkiego wrzenia. Nakrywamy garnek i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny. Po godzinie obracamy mięso. Wyjmujemy mięso i zostawiamy w ciepłym piekarniku, żeby odpoczęło. W tym czasie zajmujemy się sosem: dodajemy 2 pozostałe fileciki anchois i natkę. Zagotowujemy na gazie, doprawiamy do smaku i podajemy do jagnięciny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA