Garnek fasoli
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Inne
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki:475 g suchej fasoli białej, nerkowatej, cannellini, pinto lub czarnej
8 - 10 szklanek wody plus ilość do zamoczenia
baza smakowa:
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 posiekana cebula
3 posiekane ząbki czosnku
1 posiekane świeże chili
gruba sól
dodatki, przyprawy i zioła (lista poniżej)
Przygotowanie:
Przygotowujemy fasolę. Wsypujemy suche ziarna do dużej miski i nalewamy zimnej wody tak, aby powstała kilkucentymetrowa jej warstwa. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Osączamy. (Wariant skrócony: zalewamy fasolę wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na godzinę pod przykryciem. Odlewamy.). Przygotowujemy bazę smakową. Rozgrzewamy oliwę w garnku. Podsmażamy cebulę, czosnek i chili. Dodajemy 1½ łyżeczki soli. Dorzucamy przyprawy. Podsmażamy 5 minut, aż czosnek i cebula zmiękną. Wrzucamy fasolę, wlewamy 8 szklanek wody i dodajemy 1½ soli. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień. Gotujemy około 35 minut do 2 godzin do miękkości pod częściowym przykryciem, w razie potrzeby dolewając wody. (Po 30 minutach zaczynamy sprawdzać miękkość ziaren.)
Uwaga: dorzucamy do bazy smakowej jeden lub kilka z podanych niżej dodatków: paprykę słodką, kiełbasę, bekon, pomidory. Doprawiamy ziołami lub przyprawami: kminem, papryką w proszku, oregano, tymiankiem, rozmarynem i listkiem laurowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W