Dżem morelowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
Składniki:
- 450 g świeżych moreli bez pestek
- pokrojonych w ćwiartki
- 3 szklanki cukru
- 1 szklanka miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 3 łyżki drobno otartej skórki z cytryny
- 6-8 łodyżek kwiatów lawendy
- 1 opakowanie płynnej pektyny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj na małym ogniu morele z cukrem, miodem, sokiem z cytryny, imbirem oraz otartą skórką z cytryny, często mieszając. Zawiń lawendę w woreczek z gazy i zanurz w rondlu z morelami na ok. 10 min. Na koniec usuń lawendę, a wmieszaj pektynę. Zdejmij dżem z ognia i nałóż do wyjałowionych słoików albo przechowuj w lodówce do 4 miesięcy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W