Duszona ośmiornica z sałatką ziemniaczaną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny dzień Chucka (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 7
Przygotowanie:
Składniki:ośmiornica:
1 ośmiornica o wadze 2 kg
1 łyżka oliwy (15 ml)
2 szalotki, przekrojone na pół
½ szklanki natki pietruszki (125 ml)
4 gałązki tymianku
4 gałązki oregano
sól i świeżo mielony pieprz
sałatka ziemniaczana:
8 podłużnych ziemniaków, ugotowanych al dente i pokrojonych w cienkie plasterki
½ szklanki korniszonów, pokrojonych w brunoise (125 ml)
¼ szklanki kaparów (60 ml)
1 szalotka, drobno posiekana
1 łyżka musztardy ziarnistej (15 ml)
1 łyżka białego octu winnego (15 ml)
½ czerwonej papryczki chili, cienko pokrojonej
¼ szklanki oliwy (60 ml)
garść szczypiorku, drobno posiekanego
garść natki pietruszki, grubo posiekanej
sól i świeżo mielony pieprz
przybranie:
skórka starta z cytryny
dobrej jakości oliwa
listki selera
Przygotowanie:
Ośmiornica: odcinamy głowę. Rozgrzewamy ciężką patelnię, wlewamy oliwę, dodajemy macki ośmiornicy i pozostałe składniki. Przykrywamy i stopniowo doprowadzamy do zagotowania. Ośmiornica nie wymaga dodatku płynu, udusi się we własnych sokach. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy przez godzinę. Zdejmujemy z ognia, wystudzamy. Rozkładamy duży kawałek folii spożywczej. Macki układamy na sobie na przemian. Doprawiamy solą i tłuczonym pieprzem. Ciasno zwijamy w długi wałek. W razie konieczności używamy więcej folii. Wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby stężała. Sałatka: mieszamy wszystkie składniki, odstawiamy. Podanie: ośmiornicę rozwijamy z folii, kroimy w cienkie plasterki, układamy na talerzach, skrapiamy oliwą, przybieramy skórką z cytryny. Na środku układamy sałatkę, ozdabiamy listkami selera. Uwaga: głowę ośmiornicy również można kroić i jeść.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W