Czekoladowe roboty

Czekoladowe roboty
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:

Składniki:
4 batony nugatowe (ok. 240 g)
100 g niesolonego masła
200 g chrupkiego ryżu dmuchanego
350 g czekolady (55% kakao)
1 łyżka jasnej melasy (złocistego syropu)
masło do posmarowania formy

do dekoracji:
100 g białej czekolady
100 g czekolady (55% kakao)
srebrne i czekoladowe groszki i fasolki
lukier królewski w rożku z wąską tylką
wykałaczki

Przygotowanie:
Kwadratową formę dobrze wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Batony nugatowe grubo posiekać. Szklaną miskę postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno nie dotykało wody. Wrzucić posiekane batony, połamaną na kawałki czekoladę, pokrojone w kostkę, miękkie masło i jasną melasę. Podgrzewać kilka minut, aż wszystko razem się stopi i połączy, od czasu do czasu zamieszać. Do dużej miski wrzucić ryż, wlać masę czekoladową i wszystko razem dobrze wymieszać. Przełożyć do formy, wygładzić wierzch, mocno przyciskając. Wstawić foremkę na noc do lodówki, by masa stężała. Przygotować papierowe szablony części robotów. Wyjąć formę z lodówki i odstawić, by masa ogrzała się do temperatury pokojowej. Wyłożyć spodem do góry na deskę. Korzystając z szablonów, ostrym nożem wykroić głowę, korpus, ręce, nogi, szyję i stopy. Połączyć części robota przy pomocy wykałaczek i delikatnie docisnąć. Białą i gorzką czekoladę stopić na parze i przelać do rożków z wąską tylką. Z czekolady, groszków, fasolek i lukru przygotować dekoracje – oczy, antenki, uszy, panele sterujące itp. Przykleić je do robotów czekoladą lub lukrem królewskim.

© Fiona Cairns

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA