Creme caramel

Creme caramel
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
8

Przygotowanie:


Karmel
150ml wody
225g drobnego cukru

Krem
450ml mleka
900ml śmietany kremówki
10 żółtek

Przygotowanie
Zacznij od karmelu. Delikatnie zagotuj wodę z cukrem. Użyj pędzla zanurzonego w zimnej wodzie, żeby rozpuścić cukier krystalizujący się na bokach garnka. Kiedy już cukier się rozpuści, gotuj jeszcze przez 10-15 minut, aż nabierze ładnego, brązowego koloru. Zdejmij z ognia. Do garnka wlej mleko i śmietanę i doprowadź je do wrzenia. Wmieszaj gorące mleko ze śmietaną do karmelu. Roztrzep żółtka i cały czas mieszając wlej do nich masę karmelową. Przecedź masę przez sitko i napełnij nią kokilki.
Piecz w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do jakiś 160°C przez 45-50 minut, aż się zetną. Wyjmij i odstaw, żeby ostygły. Podawaj w temperaturze pokojowej, albo schłodzone.

© Gary Rhodes

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA