Creme caramel
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Karmel
150ml wody
225g drobnego cukru
Krem
450ml mleka
900ml śmietany kremówki
10 żółtek
Przygotowanie
Zacznij od karmelu. Delikatnie zagotuj wodę z cukrem. Użyj pędzla zanurzonego w zimnej wodzie, żeby rozpuścić cukier krystalizujący się na bokach garnka. Kiedy już cukier się rozpuści, gotuj jeszcze przez 10-15 minut, aż nabierze ładnego, brązowego koloru. Zdejmij z ognia. Do garnka wlej mleko i śmietanę i doprowadź je do wrzenia. Wmieszaj gorące mleko ze śmietaną do karmelu. Roztrzep żółtka i cały czas mieszając wlej do nich masę karmelową. Przecedź masę przez sitko i napełnij nią kokilki.
Piecz w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do jakiś 160°C przez 45-50 minut, aż się zetną. Wyjmij i odstaw, żeby ostygły. Podawaj w temperaturze pokojowej, albo schłodzone.
© Gary Rhodes
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W