Ciasto z semoliną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 8 białek
- 1 ½ miarki drobnego cukru
- 12 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 280 gramów masła
- 4 łyżki mleka skondensowanego
- 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
- skórka z jednej pomarańczy
- ½ miarki i 2 łyżki przesianej mąki tortowej
- 1 ¼ miarki semoliny
- 1 miarka blanszowanych drobno pokrojonych migdałów
- kandyzowane pomarańcze do dekoracji (według przepisu)
- bita śmietana do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wysmarować tłuszczem boki 25-centymetrowej formy z wyjmowanym dnem. Ubić białka na sztywną pianę. Ubijać przez 7 minut. Dodać cukier i później żółtka. Ubić na sztywną masę. Dodać proszek do pieczenia. W mikserze utrzeć masło, mleko skondensowane i sproszkowaną wanilię na gładką masę. Dodać utarte masło do mieszaniny jajecznej. Wsypać, mąkę, semolinę i posiekane migdały. Piec przez 30 – 35 minut. Przykryć folią aluminiową i piec przez 10 -20 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na 30 minut. Wyjąć ciasto z formy. Zakryć folią i studzić przez godzinę. Przełożyć ciasto na paterę i podać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W