Ciasto ptysiowe

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Akademia mistrza Novellego (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 225 ml wody
- 85 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- duża szczypta cukru
- szczypta soli
- 4 jajka średniej wielkości
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180° C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wymieszać żółtka z wodą i solą, odstawić. Wlać do garnka wodę, dodać masło, cukier i sól. Podgrzewać, aż masło się roztopi, ale nie gotować. Tuż przed momentem wrzenia zmniejszyć ogień, dodać mąkę i podgrzewać około pięciu minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Kiedy powstanie gładka masa, zdjąć z ognia i lekko wystudzić, od czasu do czasu mieszając. Następnie pojedynczo dodać jajka, ubijając ciasto, aby się z nim połączyły. Przełożyć jeszcze ciepłe ciasto do rękawa cukierniczego lub plastikowej torebki z otworem w rogu i wyciskać ptysie na przygotowaną blachę, zostawiając między nimi 5 cm odstępu. Posmarować wierzchy żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi. Natychmiast wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, do wyrośnięcia i zrumienienia. Studzić najpierw w piekarniku, potem na kratce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W