Ciastka korzenno-orzechowe
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Kruche ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 120 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 65 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Ponadto:
- 150 g mlecznej czekolady
- ok. 70 g różnych orzechów, drobno pokrojonych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ucieramy masło z cukrem i żółtkami w malakserze, aż masa będzie lekka i pojaśnieje. Dodajemy szczyptę soli i przesiewamy wszystkie suche składniki. Krótko razem miksujemy, następnie przekładamy całość na stolnicę i krótko zagniatamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto owijamy folią spożywczą i rozwałkowujemy. Nie trzeba go chłodzić ani podsypywać mąką, o ile rozwałkowujemy przez folię i wycinamy trzymając na folii. Wtedy ciastka bez problemu się odklejają i zachowują formę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem, nie musimy zachowywać dużych odległości między nimi, ponieważ nie rosną w trakcie pieczenia. Wstawiamy do pieca na ok. 12 minut, aż się lekko zarumienią.
W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a orzeszki krótko podprażamy na suchej patelni. Wystudzone ciasteczko zamaczamy delikatnie w czekoladzie i obsypujemy orzeszkami. Możemy wstawić do lodówki, żeby czekolada szybciej stężała. Możemy składać je jak markizy, przełożone czekoladą z orzechami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź