Ciągnące ciasteczka czekoladowo-imbirowe z melasą
Oceń przepis:
Przygotował:
Martha Stewart
- Seria kulinarna:
- Martha piecze 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 200 gramów najlepszej jakości gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka sody
- ½ szklanki masła
- ½ szklanki cukru brązowego
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1½ szklanki plus 1 łyżka mąki uniwersalnej
- 1 łyżka kakao w proszku
- 1¼ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ szklanki melasy
- ¼ szklanki cukru białego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Posiekaj czekoladę na półcentymetrowe kawałki. Odstaw na bok. Do małej miski wlej 1,5 łyżeczki wody i rozpuść w niej sodę. Odstaw na bok.
W misie miksera utrzyj masło z brązowym cukrem. Dodaj świeżo starty imbir i wymieszaj. Do średniej miski przesiej mąkę, kakao, mielony imbir, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Stopniowo dodaj wszystko do masła i dobrze wymieszaj.
Dodaj sodę, melasę i wymieszaj. Następnie dodaj czekoladę i wstaw miskę do lodówki na minimum 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 165°C. Wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia.
Przy użyciu łyżki do lodów nakładaj porcje ciasta na papier do pieczenia, zostawiając miedzy nimi 6 cm odstępu. Włóż blachy do piekarnika i piecz około 18 minut. Potem schłodź przez 5 minut i przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
W misie miksera utrzyj masło z brązowym cukrem. Dodaj świeżo starty imbir i wymieszaj. Do średniej miski przesiej mąkę, kakao, mielony imbir, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Stopniowo dodaj wszystko do masła i dobrze wymieszaj.
Dodaj sodę, melasę i wymieszaj. Następnie dodaj czekoladę i wstaw miskę do lodówki na minimum 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 165°C. Wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia.
Przy użyciu łyżki do lodów nakładaj porcje ciasta na papier do pieczenia, zostawiając miedzy nimi 6 cm odstępu. Włóż blachy do piekarnika i piecz około 18 minut. Potem schłodź przez 5 minut i przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W