Chrupiące miseczki brandy

Chrupiące miseczki brandy
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Martha Stewart

Seria kulinarna:
Martha piecze 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
2

Składniki:

  • ½ szklanki mąki uniwersalnej
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 5 łyżek masła
  • ⅓ szklanki cukru
  • ¼ szklanki Złotego Syropu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

W małej misce wymieszaj mąkę z imbirem. W małym rondelku roztop masło na średnim ogniu. Dodaj cukier i Złoty Syrop. Gotuj, mieszając drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i wmieszaj przygotowaną mąkę.

Za pomocą łyżki do lodów nałóż na blachę 3 równe porcje ciasta, w odstępach około 5 centymetrów. Piecz, aż się rozpłaszczą i zrobią brązowe, około 10 minut, przekręcając blachę w połowie czasu.
Wyjmij z piekarnika i lekko ostudź przez 2 minuty. Połóż każdy krążek na odwróconej szklance. Poczekaj 30 sekund. Przenieś na kratkę i poczekaj, aż ostygną. Powtórz czynność z pozostałym ciastem. Jeśli ciastka zbyt ostygną i nie dadzą się formować, podgrzej je przez kilka sekund w piekarniku, aż zmiękną.

Ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w temperaturze pokojowej przez 2 dni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA