Chowder z ostryg
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny dzień Chucka (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 7
Przygotowanie:
Składniki:zupa:
2 łyżki oliwy (30 ml)
6 ziemniaków odmiany Yukon Gold, obranych i pokrojonych
1 cebula, pokrojona
2 łodygi selera naciowego, pokrojone
1,5 l wody
2 szklanki śmietanki 35% tłuszczu (500 ml)
2 łyżki masła (30 ml)
garść posiekanego szczypiorku
sól i świeżo mielony pieprz
24 świeżo wyłuskane ostrygi (płyn z muszli należy zachować)
dodatki:
3 duże plastry bekonu, pokrojone w brunoise
2 ścięte z selera łodygowego wstążki, pokrojone w brunoise
1 cebula, pokrojona w brunoise
1 duży ziemniak odmiany Yukon Gold, ugotowany na półtwardo i pokrojony w brunoise
garść szczypiorku
oliwa do skropienia
Przygotowanie:
Zupa: w dużym rondlu na dużym ogniu przesmażamy na oliwie ziemniaki, cebulę i seler. Dodajemy wodę, śmietankę, sól i pieprz. Wlewamy zachowany płyn z ostryg. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Rozdrabniamy całość ręcznym blenderem. Jeśli to konieczne, przecieramy przez sito. Dodajemy masło i szczypiorek. Ostrygi dodajemy na samym końcu, aby nie były przegotowane. Ewentualnie doprawiamy. Dodatki: boczek smażymy na patelni przez 3 minuty do zrumienienia. Dodajemy seler i cebulę. Smażymy 2 minuty do miękkości. Dodajemy ziemniaka, smażymy kolejne 5 minut. Odstawiamy. Podanie: zupę nalewamy do miseczek, przybieramy boczkiem z ziemniakami, skrapiamy oliwą, ozdabiamy trybulą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W