Brownie z mocną kawą
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 180 g pszennej
- przesianej mąki
- 60 ml przesianego kakao
- ¼ łyżeczki soli
- 170 g posiekanej czekolady deserowej
- 180 g masła pokrojonego w kostkę
- 250 ml cukru
- 3 jaja
- lody waniliowe
- 15 ml mocnej kawy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ustaw kratkę na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Przykryj pergaminem dno kwadratowej formy o boku 20 cm i posmaruj masłem boki. W misce wymieszaj mąkę, kakao i sól. Odstaw. W naczyniu do gotowania na parze roztop czekoladę z masłem. Wyjmij górną część naczynia, dosyp cukier, ucierając trzepaczką. Wbijaj po jednym jaju, ubijając przez 2 minuty po każdym. Mieszaj drewnianą łyżką, dosypując suche składniki. Przelej masę do foremki i piecz przez 25-30 minut do chwili, gdy środek będzie sztywny ale wilgotny. Schładzaj w foremce przez 4 godziny. Wyjmij i pokrój. Wersja dla dorosłych: umieść jeden kawałek ciasta w kieliszku. Dodaj lody i polej kawą. Wersja dla dzieci: umieść jeden kawałek ciasta w kieliszku. Dodaj lody.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W