Brownie z mocną kawą

Brownie z mocną kawą
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 180 g pszennej
  • przesianej mąki
  • 60 ml przesianego kakao
  • ¼ łyżeczki soli
  • 170 g posiekanej czekolady deserowej
  • 180 g masła pokrojonego w kostkę
  • 250 ml cukru
  • 3 jaja
  • lody waniliowe
  • 15 ml mocnej kawy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ustaw kratkę na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Przykryj pergaminem dno kwadratowej formy o boku 20 cm i posmaruj masłem boki. W misce wymieszaj mąkę, kakao i sól. Odstaw. W naczyniu do gotowania na parze roztop czekoladę z masłem. Wyjmij górną część naczynia, dosyp cukier, ucierając trzepaczką. Wbijaj po jednym jaju, ubijając przez 2 minuty po każdym. Mieszaj drewnianą łyżką, dosypując suche składniki. Przelej masę do foremki i piecz przez 25-30 minut do chwili, gdy środek będzie sztywny ale wilgotny. Schładzaj w foremce przez 4 godziny. Wyjmij i pokrój. Wersja dla dorosłych: umieść jeden kawałek ciasta w kieliszku. Dodaj lody i polej kawą. Wersja dla dzieci: umieść jeden kawałek ciasta w kieliszku. Dodaj lody.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA