Biały ryż
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 37)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 2 szklanki białego
- długoziarnistego ryżu
- 1½ łyżeczki soli
- 3 szklanki wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ryż i sól wsypać do średniej wielkości garnka. Dodać wodę i szybko wymieszać. Nie mieszać za długo, bo ryż stanie się gumowaty. Zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień (ile tylko się da). Przykryć garnek. Gotować ryż 20 minut, aż wchłonie cały płyn. Można dłużej, ale trzeba uważać, by nie przypalić od spodu. Odstawić z ognia, niech „odpocznie” (do pół godziny). Wymieszać widelcem. Podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W