Babeczki truskawkowe z kremem bezowo-truskawkowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 230 gramów masła w temperaturze pokojowej plus masło do posmarowania form
- 1 ½ miarki mąki i mąka do posypania form
- 1 ½ miarki mąki tortowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 ¾ miarki cukru oraz cukier do posypania owoców
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 ¼ miarki mleka
- 280 gramów obranych i pokrojonych truskawek plus całe owoce do dekoracji
- krem bezowo-truskawkowy do ozdoby (według przepisu poniżej)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Włożyć papierowe foremki do dwóch i pół formy na 12 babeczek każda. Odstawić. Do średniej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić. Utrzeć masło z cukrem mikserem na puszystą masę. Ucierać przez 3-4 minuty. Zebrać masę z boków miski. Wbić pojedynczo jajka i dolać esencję waniliową. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę w trzech porcjach. Naprzemiennie dolewać mleko. Zacząć i zakończyć mąką. Mieszać po każdorazowym dodaniu składników. Wsypać truskawki. Wymieszać. Równomiernie napełnić foremki ciastem do dwóch trzecich wysokości foremek. Piec aż ciastka zyskają złoto-brązowy kolor. Sprawdzić patyczkiem czy ciastka się upiekły. Piec przez 20 minut. Odstawić formy na metalową podstawkę. Studzić przez 5 minut. Wyjąć babeczki z foremek i wystudzić. Do każdej babeczki nałożyć pół miarki kremu. Udekorować truskawkami pokrojonymi na ćwiartki lub połówki albo w całości.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W