Babeczki truskawkowe z kremem bezowo-truskawkowym

Babeczki truskawkowe z kremem bezowo-truskawkowym
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 230 gramów masła w temperaturze pokojowej plus masło do posmarowania form
  • 1 ½ miarki mąki i mąka do posypania form
  • 1 ½ miarki mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ¾ miarki cukru oraz cukier do posypania owoców
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 ¼ miarki mleka
  • 280 gramów obranych i pokrojonych truskawek plus całe owoce do dekoracji
  • krem bezowo-truskawkowy do ozdoby (według przepisu poniżej)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Włożyć papierowe foremki do dwóch i pół formy na 12 babeczek każda. Odstawić. Do średniej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić. Utrzeć masło z cukrem mikserem na puszystą masę. Ucierać przez 3-4 minuty. Zebrać masę z boków miski. Wbić pojedynczo jajka i dolać esencję waniliową. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę w trzech porcjach. Naprzemiennie dolewać mleko. Zacząć i zakończyć mąką. Mieszać po każdorazowym dodaniu składników. Wsypać truskawki. Wymieszać. Równomiernie napełnić foremki ciastem do dwóch trzecich wysokości foremek. Piec aż ciastka zyskają złoto-brązowy kolor. Sprawdzić patyczkiem czy ciastka się upiekły. Piec przez 20 minut. Odstawić formy na metalową podstawkę. Studzić przez 5 minut. Wyjąć babeczki z foremek i wystudzić. Do każdej babeczki nałożyć pół miarki kremu. Udekorować truskawkami pokrojonymi na ćwiartki lub połówki albo w całości.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA