Antipasto

Antipasto
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:



Marynowane karczochy
8 małych karczochów
3 cytryny
2 łyżki oliwy extra vergine
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
2 łyżki posiekanego świeżego oregano
sól i pieprz

Przygotowanie
Odkrój szczyty i spody karczochów i natrzyj przekrojoną na pół cytryną. Zalej je wodą w garnku. Wyciśnij do garnka sok z 2 cytryn i wrzuć do wody wyciśnięte połówki. Gotuj karczochy na małym ogniu przez ok. 40 min, aż ich dna będą miękkie. Odlej wodę i odstaw karczochy, żeby ostygły.
Oderwij przylistki oraz usuń włóknistą część karczochów. Przekrój oczyszczone dna na ćwiartki, wymieszaj z pozostałymi składnikami i dopraw do smaku. Wstaw do lodówki przed podaniem.


Szybko marynowane pieczarki
2 łyżki oliwy
70 g świeżych małych pieczarek, oczyszczonych, z przyciętymi nóżkami
½ szklanki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku, zmielony
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
sól i pieprz


Przygotowanie
Na dużym ogniu rozgrzej oliwę na dużej patelni. Włóż pieczarki i smaż ok. 5 min, aż woda odparuje. Dodaj ocet balsamiczny, czosnek oraz tymianek gotuj ok. 3 min. Zdejmij patelnię z ognia, ostudź pieczarki do temperatury pokojowej i dopraw do smaku.


© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA