Antipasto
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.24)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
Marynowane karczochy
8 małych karczochów
3 cytryny
2 łyżki oliwy extra vergine
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
2 łyżki posiekanego świeżego oregano
sól i pieprz
Przygotowanie
Odkrój szczyty i spody karczochów i natrzyj przekrojoną na pół cytryną. Zalej je wodą w garnku. Wyciśnij do garnka sok z 2 cytryn i wrzuć do wody wyciśnięte połówki. Gotuj karczochy na małym ogniu przez ok. 40 min, aż ich dna będą miękkie. Odlej wodę i odstaw karczochy, żeby ostygły.
Oderwij przylistki oraz usuń włóknistą część karczochów. Przekrój oczyszczone dna na ćwiartki, wymieszaj z pozostałymi składnikami i dopraw do smaku. Wstaw do lodówki przed podaniem.
Szybko marynowane pieczarki
2 łyżki oliwy
70 g świeżych małych pieczarek, oczyszczonych, z przyciętymi nóżkami
½ szklanki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku, zmielony
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
sól i pieprz
Przygotowanie
Na dużym ogniu rozgrzej oliwę na dużej patelni. Włóż pieczarki i smaż ok. 5 min, aż woda odparuje. Dodaj ocet balsamiczny, czosnek oraz tymianek gotuj ok. 3 min. Zdejmij patelnię z ognia, ostudź pieczarki do temperatury pokojowej i dopraw do smaku.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W