„Bomba” z domowego tagliolini z serem robiola, szynką i cukinią

„Bomba” z domowego tagliolini z serem robiola, szynką i cukinią
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:


Składniki:
280 g sera „Robiola dell’alta Langa” nazywanego też „Robiola Bosina”
240 ml tłustej śmietany
450 g mąki (typ 00) na makaron (plus 1 łyżka mąki do sosu z wina)
155 g włoskiej soli
12 żółtek
4 plastry szynki parmeńskiej (w sumie 185 g)
240 ml włoskiego, czerwonego wina „Barbera”
świeży majeranek
2 cukinie
124 g masła (plus 1 łyżka masła do sosu z wina)
1 pęczek rzodkiewek
95 g tartego sera Parmigiano Reggiano

Przygotowanie sosu serowego:
W rondlu na małym ogniu roztop ser z tłustą śmietaną.

Przygotowanie makaronu:
Doprowadź do wrzenia duży garnek wody. Posól obficie. Rozgrzej piekarnik do 175°C.
Wymieszaj mąkę z żółtkami, zagnieć ciasto, odstaw na 10 -15 minut. Rozwałkuj cienko, pokrój w bardzo cienkie wstążki. Gdy woda będzie intensywnie wrzała, wrzuć makaron i gotuj przez 3 minuty albo do chwili, gdy będzie al dente. Odcedź i wrzuć do sosu serowego. Wymieszaj, aby sos pokrył makaron. Uformuj z makaronu kulę. Owiń szynką. Piecz w piekarniku przez 6 minut albo do chwili, gdy szynka będzie chrupka.

Przygotowanie sosu z wina:
Gdy kule się pieką, wlej wino do rondelka i odparuj połowę. W miseczce rozetrzyj 1 łyżkę masła i 1 łyżkę mąki. Dołóż do wina, mieszając energicznie, aż sos zgęstnieje. Gotuj jeszcze przez 2 minuty.

Przygotowanie cukinii i rzodkiewek:
Obieraczką do warzyw utnij 16 cienkich wstążek z cukinii. Blanszuj wstążki w osolonym wrzątku przez 1 minutę, odcedź i wrzuć do wody z lodem. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło i majeranek, smaż, aż tłuszcz nabierze aromatu. Zwiń wstążki cukinii w kulki, smaż na maśle majerankowym. Pokrój rzodkiewki, smaż na maśle z odrobiną odparowanego wina, aż będą miękkie.

Podanie:
Na środku talerza połóż „bombę” z makaronu i szynki. Ułóż dookoła warzywa, polej sosem z wina. Posyp serem Parmigiano Reggiano.

© 2012 Nicola Carro

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA