Kuchnia włoska - Północno-Wschodnie Włochy
Kuchnie świata
PÓŁNOCNO - WSCHODNIE WŁOCHY
Ten rejon posiada wiele cech wspólnych z południem Włoch. Jedną z nich jest zamiłowanie do owoców morza. Przeważają tutaj świeże ryby i owoce morza z Adriatyku. Ważne miejsce zajmują warzywa sezonowe: dynia, szparagi i endywia. Rejon słynie również z ostrych i marynowanych potraw.
EMILIA-ROMANIA
(wł. Emilia-Romagna) Region w północnych Włoszech ze stolica w Bolonii. Tereny są oblegane turystycznie ze względu na masę małych, urokliwych miejscowości położonych na Adriatykiem.
POTRAWY:
Kuchnia tego regionu posiada wszelkie cechy kuchni Włoch centralnych, aczkolwiek jest nieco bardziej wykwintna. W potrawach pojawia się dziczyzna, mortadela, szynka parmeńska (Prosciutto di Parma jedna z najlepszych szynek na świecie) - tej szynki używa się również do przyrządzena włoskiej przystawki Prosciutto con Melone. Popisowym daniem tego regionu jest Torta di limone - wykwintny deser przyrządzony ze śmietany i cytryny.
FRIULI-WENECJA JULIJSKA
(wł. Friuli-Venezia Giulia) Region w północnych Włoszech. Główne miasta to Triest i Udine. Są one bardzo rozwinięte turystycznie, zwłaszcza ze względu na położenie regionu. Od wschodu otaczają go Alpy wschodnie a od południa równina wychodząca w morze Adriatyckie.
POTRAWY:
Znanym daniem tego regionu jest Zuppa di Pesce, czyli wenecka zupa rybna, przyrządzana z różnych ryb. Spaghetti alle vongole, na które składają się świeże małże, również często występuje w menu serwowanym na wybrzeżu.
WINA:
Riva de Milan, Pinot Grigio, Pierpaolo Refosco.
WENECJA EUGANEJSKA
(wł. Veneto) Region w północnych Włoszech ze stolicą w przepięknie i atrakcyjnie położonej Wenecji. Inne słynne miasta tego regionu to zabytkowa Padwa, od wieków skupiająca rządnych wiedzy studentów oraz Werona - miejsce akcji sztuki Szekspira "Romeo i Julia".
POTRAWY:
Serwuje się takie dania jak: zuppa di cozze (małże w sosie z białego wina) oraz antipasto ai Frutti di Mare, czyli półmisek pełen różnych owoców morza, skropionych oliwą i sokiem z cytryny.
WINA:
Zenato Valpolicella Superiore, Il Fresco, Soave Classico, Allegrini.
TRYDENT
(wł. Trentino) Rejon w północno-wschodnich Włoszech rozciągający się na styku kultur austriackiej i włoskiej. Mówi się tutaj w dwóch językach; niemieckim i włoskim, a tutejsza kuchnia łączy cechy tych dwóch narodów.
POTRAWY:
Króluje gnocchi i pappardelle. Często serwowane jest Carpaccio, cienkie plastry surowej wołowiny, skropione oliwą. Kolejną potrawą na bazie wołowiny jest carne salata. Do tego dania wykorzystuje się marynowaną wołowinę.
WINA:
La Lot Pinot Bianco, Cortinie Bianco, Pinot Nero, Pinot Grigio, Marzemino, Teroldego Rotaliano, Schiava