Artykuły
Produkty
Sery hiszpańskie
CABRALES Ser hiszpański zaliczany do serów farmerskich. Wytwarzany jest z mleka krowiego, ale czasem miesza się je z mlekiem kozim lub owczym...
Czytaj więcejSery greckie
FETAFeta to najbardziej charakterystyczny i znany ser grecki. Jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z mleka owiec i kóz. Używany jest jako ser...
Czytaj więcejSery francuskie
BRIE DE MEAUXSer zaliczany do serów miękkich z białą pleśniową skórką. Uznany jednych z najstarszych serów francuskich. Produko...
Czytaj więcejSery
Twardy pecorino, miękka mozzarella, kremowy camembert – ich nazwy i rodzaje, a także kraje i regiony, gdzie są produkowane, można wymieniać w ni...
Czytaj więcejRodzaje chleba i historia pieczywa
Od tysięcy lat jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych w diecie człowieka. Jest ważnym symbolem religijnym, a także elementem tradyc...
Czytaj więcejRegiony winiarskie - świat
AUSTRALIA Uprawa i produkcja wina w Australii niezwykle prężnie się rozwija. Przeważają wypróbowane szczepy winorośli jak np. Cabernet Sauv...
Czytaj więcejRegiony winiarskie - Europa
WŁOCHY Jeden z najstarszych krajów, w których uprawia się winorośl, gdzie winnice rozciągają się od Sycylii aż po Piemont i Lombardię...
Czytaj więcejPrzetwory owocowe i warzywne
Dawniej niemal każda dobra gospodyni, niezależnie od miejsca zamieszkania i statusu społecznego, musiała mieć spiżarnię, a w niej zapasy w postaci kon...
Czytaj więcejPrzepis na walentynki
Powiedzenie "przez żołądek do serca" powstało nie bez przyczyny. Smakowite jedzenie i wyborne trunki wprawiają nas w dobry nastrój i pobudzają...
Czytaj więcejPrzekąski
Karnawał to czas hucznej zabawy i ucztowania, bali maskowych, ulicznych parad i pochodów. To także imprezy i spotkania w gronie znajomych, odby...
Czytaj więcejPotrawy na zimę
Zima to dość uciążliwa pora roku dla naszych organizmów. Brak słońca, mróz i często dość ponury obraz za oknem nie nastrajają zbyt pozyt...
Czytaj więcejPotrawy na upały
Na lato czekamy przez cały rok. Słońce, wakacje i gorące dni. Lecz gdy upały dadzą nam się we znaki pragniemy, by się jak najszybciej się skończyły. C...
Czytaj więcejPomidory – złote jabłka
Dawniej uważane były za niejadalne i trujące. Obecnie nie wyobrażamy sobie bez nich kulinariów. Mowa o pomidorach, kiedyś jadanych u nas tylko...
Czytaj więcejPolskie sery zagrodowe
Rzecznik i promotor lokalnych serowarów Gieno Mientkiewicz w programie "Przez dziurke od sera" odwiedza polskie gospodarstwa, w których prod...
Czytaj więcejPiwo - bursztynowy trunek
Usiadł jeden przy stole, drudzy go obstąpili dokoła w urzędzie sędziów i świadków, wziął szklenicę w rękę, jaka mu się podobała, wielką...
Czytaj więcejOwoce tropikalne
Tropikalne smaki kojarzą się ze słońcem, słodyczą i orzeźwieniem, w dużej mierze dzięki soczystym owocom, które najlepiej oddają klimat tych up...
Czytaj więcejOwoce morza
W wielu krajach morskie stworzenia, po włosku zwane frutti di mare, przez setki lat były podstawą codziennej diety. Spożywało je zarówno posp&o...
Czytaj więcejNowalijki
Wraz z wiosną pojawiają się pierwsze młode warzywa – nowalijki, które kuszą soczystymi kolorami i świeżym zapachem. Czyż młode ziemniaczk...
Czytaj więcej