Zupa rakowa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: kuchnia polska z Adamem Chrząstowskim
- Trudność:
- trudne
Przygotowanie:
Skladniki:raki całe w zalewie mrożone 2 kg
wino białe 0,7 litra
masło 600 g
cebula 3 szt
czosnek 1 główka
koncentrat pomidorowy 100 ml
serek kremowy zagrodowy 0,5 kg
chleb tostowy 1 opakowanie
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
koperek 1 pęczek
Przygotowanie:
Raki obierz, wyjmij szyjki rakowe i odłóż. Głowy, szczypce i pancerze raków zmiel w maszynce na grubych oczkach. W rondlu rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę i czosnek, dodaj zmielone raki i praż do momentu aż masa zacznie się przysmażać na brązowo. Dodaj koncentrat pomidorowy smaż jeszcze chwilę i dodaj białe wino. Zdeglasowaną masę przełóż do szybkowaru dodaj wody lub bulionu rybnego i gotuj ok 30 minut. Wywar przecedź przez gazę, dodaj kilka kromek chleba tostowego bez skórki i gotuj do momentu aż chleb namięknie. Zmiksuj wszystko na gładką zupę. W piecu opiecz cienkie kromki chleba. Na powstałe tosty nałóż część serka kremowego i szyjki rakowe wymieszane z siekanym szczypiorkiem. W gorącą zupę wkręć pozostały serek kremowy i podaj z tostami.
© Adam Chrząstowski
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W