Zupa pieczarkowa i tartines au fromage

Zupa pieczarkowa i tartines au fromage
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
8

Przygotowanie:



Składniki:
450 g obmytych pieczarek
3 łyżki oliwy
2 l wywaru wołowego z kartonu
1½ łyżki masła
3 posiekane szalotki
2 łyżeczki posiekanego czosnku
60 ml madery
3 łyżki mąki
240 ml tłustej śmietany
1 łyżeczka suszonego tymianku
koszerna sól i pieprz (do smaku)

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 205°C. Wyłóż dużą blachę folią aluminiową i wysyp na nią pieczarki. Polej oliwą. Posyp hojnie solą i pieprzem. Wymieszaj. Piecz przez 18-20 minut. W rondlu o grubym dnie roztop masło na średnim do silnego ogniu. Dorzuć szalotki i czosnek. Smaż, aż będę miękkie, około 5 minut. Wlej maderę, smaż, aż niemal całkowicie odparuje, czyli przez 2 minuty. Dodaj mąkę, chwilę ucieraj. Dolej wywar i śmietanę, dosyp tymianek. Dorzuć upieczone pieczarki. Zmiksuj ręcznym blenderem na gładki płyn. Gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje. Trzymaj na ogniu przez co najmniej 30 minut, ale pod przykryciem może mrugać kilka godzin. Dopraw do smaku solą i pierzem.

© 2012 Nicole Straight

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA