Zupa kool z Dżafny

Zupa kool z Dżafny
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przygotowanie:

Składniki:
100 g mączki palmowej
100 ml wody
¼ filiżanki ryżu
1 młody owoc chlebowca, pokrojony na kawałki (zachowaj pestki)
2 kraby
10 krewetek tygrysich
6 filetów z witlinka
3 kalmary, bez skóry, oczyszczone
garść fasolki wężowej
300 g małży, oczyszczonych i podgotowanych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu

na pastę chili:
6 suszonych chili
1 sok z limonki
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu

do tamaryndy:
kawałek tamaryndy o wielkości piłki golfowej
½ szklanki wody

Przygotowanie:
Mączkę palmową łączymy ze 100 ml wody. Odstawiamy na godzinę lub do czasu, gdy powstanie pasta. Robimy pastę chili: suszone chili moczymy w wodzie 5-6 minut. Odcedzamy i przekładamy do blendera. Dodajemy sok z limonki, sól i pieprz. Miksujemy 30 sekund. Powinna powstać pasta. Tamaryndę łączymy z wodą i odstawiamy. W dużym naczyniu na średnim ogniu zagotowujemy 100 ml wody, ryż i pestki chlebowca. Gotujemy 7-8 minut lub do czasu, gdy pestki chlebowca zaczną unosić się na powierzchni. Oczyszczamy kraby i dzielimy na ćwiartki, odrzucamy wnętrzności. Usuwamy główki i pancerzyki krewetek. Filety dzielimy na 4-5 kawałków. Kroimy kalmary. Do ryżu dodajemy miąższ chlebowca i mieszamy. Dodajemy kraby. Nakrywamy naczynie i gotujemy kilka minut lub do czasy, gdy kraby staną się różowe. Dodajemy filety i nakrywamy. Po paru minutach dodajemy kalmary i krewetki. Delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy fasolkę i niewielką ilość pasty chili. Nakrywamy i gotujemy 3 minuty. Owoce morza wyjmujemy z garnka i przekładamy do dużej miski. Dodajemy odrobinę płynu tamaryndowego do zupy i doprawiamy do smaku. W razie potrzeby dodajemy więcej tamaryndy. Dodajemy 3 łyżki pasty z mączki palmowej. Mieszamy. Gotujemy, aż zupa zgęstnieje. Przekładamy owoce morza z powrotem do garnka. Dodajemy małże. W razie potrzeby dodajemy więcej płynu tamaryndowego i pasty curry. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chrupiącym pieczywem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Kuchnia lankijska

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA