Przygotowanie:
Składniki:
28 g suszonych smardzów
28 g suszonych prawdziwków
240 ml wody
3 łyżki oliwy
1 drobno posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
60 g masła
3 pieczarki, umyte i posiekane
30 g pszennej mąki
2 łyżeczki posiekanego tymianku
60 ml białego wina
1 l wywaru drobiowego
240 ml gestej śmietany
1 łyżeczka posiekanej natki
60 g świeżych kurek
4 łyżki oliwy
sól i pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Namocz suszone grzyby w wodzie. W rondlu, na połowie oliwy usmaż cebulę i czosnek. Dodaj masło i pieczarki. Odcedź namoczone grzyby i dorzuć do rondla. Usmaż dokładnie. Dodaj mąkę i tymianek. Starannie wymieszaj. Wlej białe wino i odskrob z dna przysmażenia. Wlej wywar i gotuj przez 30 minut. Dolej śmietanę i gotuj przez 5 minut. Zmiksuj nieco zupę. W razie potrzeby dopraw i dodaj posiekaną natkę. Na patelnię wlej resztę oliwy i usmaż kurki.
Podanie:
Nałóż kurki na 4 talerze. Wlej zupę. Podawaj gorącą.
© 2012 Corey Roberts
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W