Złocica ze szpinakiem i marchewką

Złocica ze szpinakiem i marchewką
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Przygotowanie:



Składniki dania ze złocicy
550-600 g złocicy
woda
masło do posmarowania formy
sól i pieprz

Składniki marchewki
375-450 g marchewki
laska wanilii
kilka gałązek rozmarynu + łyżeczka posiekanych listków
1 łyżeczka miałkiego cukru
sól
sok z cytryny
2-3 łyżek stołowych kremówki
kawałek masła

Składniki szpinaku:
675 g szpinaku
kawałek masła
sól i pieprz

Przygotowanie ryby:
Foremkę posmaruj cienko masłem. Posyp solą i pieprzem. Ułóż dzwonka ryby, jakbyś zwijał krawat. Wlej trochę wody. Z wierzchu posyp solą. Odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Foremkę postaw na ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Gdy pojawią się bąbelki, przykryj ją folią aluminiową. Wstaw na 5 minut do rozgrzanego piekarnika.

Przygotowanie marchwi:
Dokładnie ją oskrob i opłucz. Zostaw końcówki naci. Wrzuć do rondla. Na wierzch dodaj gałązki rozmarynu. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż. Ze środka wydrap nasionka. Dorzuć do marchwi. Dosyp cukier i szczyptę soli. Zalej wodą tak, żeby przykryła marchewki. Doprowadź na małym ogniu do wrzenia. Gotuj przez 8-10 minut. Gdy marchewki będą miękkie, wyjmij je z rondla. Powiększ płomień. Odparuj dwie trzecie płynu, wtedy usuń laskę wanilii i gałązki rozmarynu. Dolej śmietanę, gotuj sos tylko pół minuty i dopraw. Dorzuć kawałek masła. Wciśnij sok z cytryny. Przecedź przez sito. Dorzuć pół łyżeczki drobno posiekanych listków rozmarynu.

Przygotowanie szpinaku:
Liście opłucz, pozostaw ogonki. Usmaż je na maśle nie dolewając wody. Będzie gotowy po paru minutach. Dosyp nieco soli i sporo pieprzu. Podawaj warzywa z duszoną rybą, polane ciepłym sosem spod marchewek.

© Gary Rhodes

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA