Zapiekanka z brukselki
Oceń przepis:
Przygotował:
Claire Robinson
- Seria kulinarna:
- Wystarczy 5 składników (odc. 18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Przygotowanie:
Składniki:
75 dag brukselki
3 łyżki masła
2 miarki mleka
3 łyżki mąki tortowej
140 g sera gruyere
Przygotowanie:
Na patelni topimy 3 łyżki masła dodajemy 3 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką. Dolewamy mleko i nadal mieszamy. Robimy klasyczny beszamel. Mieszamy aż całość zgęstnieje, uważając, żeby sos się nie przypalił. Musi się zagotować. Na koniec doprawiamy go solą i pieprzem. Brukselkę blanszujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Następnie wrzucamy ją do lodowatej wody. Po chwili przekładamy ją do naczynia do zapiekania. Brukselkę zalewamy sosem i posypujemy serem gruyere. Całość wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200-u stopni Celsjusza.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W