Wędzone węgorze

Wędzone węgorze
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 4 średniej wielkości węgorze

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj węgorza do wędzenia. Jeśli nie mieści się w całości w wędzarni - możesz przekroić każdego z nich na pół. Nie odcinaj im głów - mają dużo smaku! Natrzyj rybę solą w środku i na wierzchu. Nie usuwaj też tłuszczu - zabezpieczy mięso przed wyschnięciem w trakcie wędzenia. Zostaw węgorze w wędzarni na około pół godziny w temperaturze 80°C. Wyjmij i poczekaj aż wystygną. Przy pomocy ostrego noża zdejmij skórę i wytnij kilka filetów. Podawaj na grzankach z sokiem z cytryny, odrobiną chrzanu i pieprzu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA