Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.36)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przygotowanie:

Nadzienie
225 g dobrej czekolady deserowej
1 szklanka śmietany kremówki (36%)

Przygotowanie
Posiekaj czekoladę na małe kawałki podobnej wielkości i wsyp do miski. Podgrzej śmietanę w małym rondlu, nie doprowadzając do wrzenia. Zalej czekoladę śmietaną i mieszaj, aż masa zrobi się gładka i lśniąca. Po ostygnięciu wstaw ją na noc do lodówki, żeby stężała.

Czekoladowa polewa
225 g dobrej czekolady deserowej
2 szklanki ryżu preparowanego

Przygotowanie
Utocz z masy czekoladowej na nadzienie równe niewielkie kulki, nabierając ją łyżeczką. Rozsyp preparowany ryż na płytkiej blasze. Roztop czekoladę w misce nad garnkiem z parującym wrzątkiem. Zanurzaj trufle w płynnej czekoladzie, obtaczaj i wyławiaj widelcem. Odsącz nadmiar polewy, a następnie obtaczaj w ryżu preparowanym. Układaj trufle na metalowej kratce albo na blasze, a później wstaw do lodówki, żeby polewa zastygła.

© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA