Trufle czekoladowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.36)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Przygotowanie:
Nadzienie225 g dobrej czekolady deserowej
1 szklanka śmietany kremówki (36%)
Przygotowanie
Posiekaj czekoladę na małe kawałki podobnej wielkości i wsyp do miski. Podgrzej śmietanę w małym rondlu, nie doprowadzając do wrzenia. Zalej czekoladę śmietaną i mieszaj, aż masa zrobi się gładka i lśniąca. Po ostygnięciu wstaw ją na noc do lodówki, żeby stężała.
Czekoladowa polewa
225 g dobrej czekolady deserowej
2 szklanki ryżu preparowanego
Przygotowanie
Utocz z masy czekoladowej na nadzienie równe niewielkie kulki, nabierając ją łyżeczką. Rozsyp preparowany ryż na płytkiej blasze. Roztop czekoladę w misce nad garnkiem z parującym wrzątkiem. Zanurzaj trufle w płynnej czekoladzie, obtaczaj i wyławiaj widelcem. Odsącz nadmiar polewy, a następnie obtaczaj w ryżu preparowanym. Układaj trufle na metalowej kratce albo na blasze, a później wstaw do lodówki, żeby polewa zastygła.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W