Tortille z mąki pszennej

Tortille z mąki pszennej
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Przygotowanie:

Składniki:
3 ½ szklanki mąki
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju o neutralnym smaku
1 szklanka bardzo gorącej wody

Przygotowanie:
Mąkę, sól i proszek wymieszać w misce z gorącą wodą. Wyrabiać ciasto przez 3 minuty. Powinno być miękkie. Odstawić na 15 minut. Podzielić na 16 porcji. Uformować kulki i rozwałkowywać je bardzo cienko na posypanym mąką blacie. Aby tortille były równe i idealnie okrągłe można użyć praski do tortilli lub odkrawać brzeg przy talerzu. Rozgrzać patelnię lub płytę do smażenia i podpiekać tortille pojedynczo na niewielkim ogniu. Kiedy w cieście pojawią się poduszeczki powietrza, przekładać na drugą stronę lekko przyciskając. Podpiekać do pojawienia się brązowych kropek. Około minuty z każdej strony. Tortille można odgrzewać w kuchence mikrofalowej przełożone papierowym ręcznikiem lub zawinięte w folię aluminiową w piekarniku.


© Annabel Langbein

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA