Serniczki mojito
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Królestwo bajecznych wypieków (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Składniki:spód:
60 g niesolonego masła
180 g herbatników pełnoziarnistych
2-3 łyżki drobno posiekanej mięty
syrop:
4 limonki
8 łyżek posiekanej mięty
masa serowa:
300 g śmietany kremówki
4 łyżki rumu
400 g serka śmietankowego
300 g mascarpone
120 g drobnego cukru z melasą
do dekoracji:
mięta
papierowe parasolki
wisienki koktajlowe
małe zimne ognie
Przygotowanie:
Wrzucić do rondla pokrojone w kostkę miękkie masło, stopić i odstawić do przestygnięcia. Herbatniki włożyć do torby foliowej, pokruszyć wałkiem na drobne okruszki i wsypać do miski. Wlać masło, dodać drobno posiekaną miętę i wszystko razem dobrze wymieszać. Nałożyć mieszaninę do kieliszków koktajlowych, wygładzić wierzch i dosyć mocno ugnieść. Wstawić kieliszki do lodówki na parę godzin, by spód serniczków stężał. Zrobić syrop limonkowy: otrzeć skórkę z limonek, wrzucić do rondla, wycisnąć sok i dodać do skórki, wsypać posiekaną miętę. Rondel postawić na małym ogniu i podgrzewać kilka minut, zdjąć z ognia i odstawić na godzinę. Przecedzić syrop przez sito. Zrobić masę serową: do miski wlać śmietanę i lekko ubić. W trakcie miksowania stopniowo dodać rum. Do drugiej miski włożyć serek śmietankowy i osączony z serwatki mascarpone, wsypać cukier i krótko zmiksować. Cienkim strumykiem wlać syrop limonkowy i miksować, aż wszystko się dobrze wymiesza. Na koniec dodać ubitą śmietanę i wszystko lekko zmiksować. Wyłożyć masę serową na spód w kieliszkach koktajlowych. Wstawić do lodówki i schłodzić. Udekorować serniczki: w każdy wetknąć papierową parasolkę, dołożyć listki mięty, wisienkę koktajlową i zimne ognie (zapalić tuż przed podaniem).
© Fiona Cairns
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W