Sałatka z makrelą i boczkiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:sałatka:
1 mała słodka cebula
3 łyżki białego octu winnego
500 g małych ziemniaków
dressing:
2 łyżeczki musztardy dijon
1 czubata łyżeczka kaparów
2 łyżki białego octu winnego
6 łyżek oliwy
4 pędy koperku
ryba:
6 plastrów wędzonego boczku
2 wędzone makrele
Przygotowanie:
Rozgrzewamy do średniej temperatury piekarnik ustawiony na opiekanie. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Cebulę kroimy w cienkie krążki. Wkładamy je do naczynia, zalewamy octem i odstawiamy na 10 minut. Dzięki temu cebula złagodnieje i zmięknie. Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie. Na blasze układamy boczek i pieczemy 10 minut, aż stanie się chrupiący. Obieramy makrelę, dzielimy na kawałki i umieszczamy w naczyniu. Przygotowujemy dressing: do dużej miski, w której podamy sałatkę nakładamy 2 łyżeczki musztardy. Opłukujemy kapary i dodajemy do musztardy. Dodajemy ocet winny, pieprz i oliwę. Mieszamy. Siekamy koperek, połowę dodajemy do dressingu, a połowę do naczynia z makrelą. Wyjmujemy cebulę z octu i dodajemy do dressingu. Ugotowane ziemniaki przekrawamy na pół i dokładamy do dressingu. Mieszamy i dodajemy makrelę. Chrupiący boczek kroimy, dodajemy do sałatki i mieszamy przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W