Risotto z pęczaku ze szpinakiem i wieprzowiną

Risotto z pęczaku ze szpinakiem i wieprzowiną
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:

3 łyżki oliwy extra vergine
1 mała cebula
150 g mielonej wieprzowiny
200 g pęczaku
120 g szpinaku
75 ml białego wina
1 litr gorącego bulionu warzywnego, wołowego lub drobiowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól i świeżo zmielony pieprz, oliwa extra vergine

Przygotowanie:

Cebulę obrać i drobno posiekać, szpinak umyć, osączyć i grubo pokroić. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i mieszając smażyć, aż się zeszkli. Wrzucić wieprzowinę i smażyć mieszając, aż mięso się zrumieni. Wsypać pęczak, zamieszać i smażyć 2 minuty. Wlać wino, zamieszać i gotować aż odparuje. Wlać chochlę bulionu i gotować mieszając, aż cały płyn się wchłonie. Wlać kolejną chochlę bulionu i powtarzać, aż pęczak będzie miękki, ok. 25 – 30 minut. Wrzucić szpinak, zamieszać i gotować jeszcze 2 minuty. Wmieszać resztę oliwy, zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na talerze, posypać natką, skropić oliwą i od razu podawać.


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA