Risotto z pęczaku ze szpinakiem i wieprzowiną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:3 łyżki oliwy extra vergine
1 mała cebula
150 g mielonej wieprzowiny
200 g pęczaku
120 g szpinaku
75 ml białego wina
1 litr gorącego bulionu warzywnego, wołowego lub drobiowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól i świeżo zmielony pieprz, oliwa extra vergine
Przygotowanie:
Cebulę obrać i drobno posiekać, szpinak umyć, osączyć i grubo pokroić. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i mieszając smażyć, aż się zeszkli. Wrzucić wieprzowinę i smażyć mieszając, aż mięso się zrumieni. Wsypać pęczak, zamieszać i smażyć 2 minuty. Wlać wino, zamieszać i gotować aż odparuje. Wlać chochlę bulionu i gotować mieszając, aż cały płyn się wchłonie. Wlać kolejną chochlę bulionu i powtarzać, aż pęczak będzie miękki, ok. 25 – 30 minut. Wrzucić szpinak, zamieszać i gotować jeszcze 2 minuty. Wmieszać resztę oliwy, zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na talerze, posypać natką, skropić oliwą i od razu podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W