Ravioli z botwiną i pieczarkami w sosie truflowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 13)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Sos:80 g masła
gałązka świeżego tymianku
2-3 łyżki oliwy z białą truflą
⅓ szklanki śmietany 30%
sól morska i pieprz
Ravioli:
3 łyżki oliwy extra vergine
1 posiekany ząbek czosnku
szczypta ostrego chilli w płatkach
2 posiekane szalotki
2 duże drobno posiekane pieczarki
5 dużych liści botwiny
¼ szklanki mascarpone
¼ szklanki ricotty
¼ szklanki startego parmezanu
8 arkuszy ciasta makaronowego
kilka wiórków parmezanu
sól morska i pieprz
Sos:
Roztopić w rondlu masło, wrzucić tymianek i podgrzewać na średnim ogniu, aż masło zacznie brązowieć, około 5 minut. Gdy masło zrobi się lekko brązowe, zdjąć rondel z ognia, dodać oliwę z białą truflą i wymieszać. Odlać dwie łyżki sosu do podsmażenia ravioli, a do reszty dodać śmietanę i doprawić solą i grubo zmielonym pieprzem. Ubijać trzepaczką, aż powstanie emulsja.
Ravioli:
Na patelni rozgrzać na średni ogniu oliwę. Wrzucić czosnek i płatki chilli, smażyć, aż czosnek lekko się zrumieni, około 2 minut. Dodać szalotki, pieczarki, posolić i posypać pieprzem. Smażyć 8 minut. Dodać pokrojoną w cienkie paski botwinę i kolejną szczyptę soli i pieprzu. Smażyć kilka minut, aż botwina zmięknie. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. W dużej misce połączyć mascarpone, ricottę, parmezan i usmażone warzywa. Doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać. Z ciasta makaronowego wycinać pięciocentymetrowe kwadraty lub koła. Brzegi każdego placka lekko zwilżać, nakładać na środek ⅓ łyżeczki farszu i przykrywać drugim plackiem, którego brzegi również zostały zwilżone. Przy pomocy widelca lub palcami skleić szczelnie placki.
Pierożki gotować w osolonej wodzie przez 6 minut. Odłożone wcześniej 2 łyżki zrumienionego masła z oliwą wylać na patelnię, dodać łyżkę oliwy i rozgrzać na silnym ogniu. Włożyć ravioli i podsmażyć przez minutę z każdej strony.
Gotowe pierożki wyłożyć na talerze, spryskać sosem truflowym i przybrać wiórkami parmezanu.
© Nadia G.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W