Pudding jabłkowy

Pudding jabłkowy
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00

Składniki:

  • 6 obranych
  • pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych jabłek golden delicious
  • 150 ml wody
  • 125 g niesolonego masła
  • 75 g cukru
  • sok i skórka z cytryny
  • 2 ubite jajka
  • filiżanka bułki tartej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Jabłka zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować przez 8 minut. Zdjąć z palnika. Dodać masło, 50 g cukru i sok z cytryny. Dobrze wymieszać. Kiedy ostygną dodać jajka. Natłuścić masłem głęboką formę do zapiekania. Wysypać ją bułką tartą. Trochę bułki odłożyć na później. Wlać masę jabłeczną do formy. Posypać resztką bułki tartej. Zapiekać przez pół godziny. Pudding przełożyć na półmisek. Posypać resztą cukru.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA