Pudding bananowo-karmelowy

Pudding bananowo-karmelowy
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Składniki:
125 g mąki pszennej
115 g drobnego cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 dojrzałe banany, 1 rozgnieciony, a 1 pokrojony wzdłuż na ćwiartki
250 ml mleka
85 g roztopionego masła
1 lekko rozkłócone jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
śmietana do polania przy podaniu

140 g miękkiego brązowego cukru
90 g złocistego syropu melasowego (golden syrup)
250 ml wrzątku

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180oC -160oC z termoobiegiem. Natłuść brytfankę o pojemności 2,5 litra.
Przesiej mąkę z solą i proszkiem do pieczenia do miski z cukrem. Dodaj rozgniecionego banana, mleko, stopione masło, jajko oraz ekstrakt waniliowy i utrzyj, aż składniki się połączą. Przelej mieszaninę do brytfanki, a na wierzchu ułóż 4 kawałki banana. Zagotuj w rondelku cukier z syropem melasowym. Polej pudding wrzącym roztworem i piecz jeszcze 30-40 minut do czasu, aż wyrośnie i będzie złocisty. Podawaj porcje puddingu ze śmietaną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA