Pozłacany blok czekoladowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Królestwo bajecznych wypieków (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Przygotowanie:
Składniki:80 g niesolonych pistacji
90 g suszonych żurawin i moreli
100 g herbatników pełnoziarnistych
100 g czekolady (70% kakao)
100 g niesolonego masła
1 łyżka jasnej melasy (złocistego syropu)
do dekoracji:
płatki jadalnego złota
Przygotowanie:
Posiekać pistacje i morele. Herbatniki wrzucić do torby foliowej i pokruszyć wałkiem na drobne okruszki. Kwadratową formę z luźnym dnem wyłożyć podwójną warstwą folii spożywczej. Czekoladę połamać na kawałki, wsypać do szklanej miski i stopić na parze (postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno miski nie dotykało wody). Zamieszać, wrzucić pokrojone w kostkę, miękkie masło, stopić i mieszać, aż powstanie emulsja, dodać melasę i wymieszać. Wsypać pistacje, suszone owoce i pokruszone herbatniki. Wszystko razem dobrze wymieszać i zdjąć z ognia. Przelać masę do formy, wygładzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, by stężała. Przed pokrojeniem wyjąć z lodówki i poczekać, aż blok ogrzeje się do temperatury pokojowej. Wyłożyć masę na deskę, usunąć folię, dużym nożem pokroić na małe kwadraciki. Kłaść kostki bloku na płatki złota, lekko dociskać i odrywać po kawałku. Luźno wiszące strzępki złota docisnąć do boków przy pomocy pędzelka.
© Fiona Cairns
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W