Pomidory z szalotką i cefalem

Pomidory z szalotką i cefalem
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Doskonałe trio (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Składniki:
200 g fileta z cefala ze skórą
150 g drobnej soli morskiej
450 g dużych pomidorów (słodkich i pachnących)
1 mała szalotka albo czerwona cebula (drobno posiekana)
ocet jabłkowy do smaku
2 gałązki tymianku (same listki)
oliwa extra vergine
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Wysypać połowę soli na drewnianą deskę. Rozsypać sól w taki sposób, żeby ryba się zmieściła. Położyć rybę na soli skórą w dół. Posypać wierzch ryby pozostałą solą i odstawić na 45 min albo 1 godz. Wyjąć rybę z soli, porządnie opłukać i osuszyć ściereczką. Usunąć gniazda nasienne z pomidorów. Posiekać pomidory na drobne kawałki. Drobno posiekać cebulę. Wymieszać posiekane pomidory z cebulą oraz kawałkami ryby. Skropić oliwą i octem jabłkowym. Spróbować i doprawić do smaku. Można dodać sporo pieprzu. Posypać liśćmi tymianku i podawać.






 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA