Podudzia indyka z glazurą chipotle
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny dzień Chucka (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 7
Przygotowanie:
Składniki:zalewa:
1 szklanka soli (250 ml)
1 szklanka gorącej wody (250 ml)
1 szklanka melasy (250 ml)
2 cytryny, pokrojone w plasterki
2 cebule, pokrojone na ćwiartki
1 główka czosnku, rozbita
1 duży pęczek rozmarynu
1 łyżka ziaren pieprzu (15 ml)
2 litry zimnej wody
8 podudzi indyka
roztopione masło
sól i pieprz
glazura:
papryczka chipotle zmiksowana z kupnym sosem adobo.
Przygotowanie:
Zalewa: gorącą wodę wlewamy do dużego nie wchodzącego w reakcję pojemnika, wiaderka lub chłodziarki. Rozpuszczamy w niej sól i melasę. Dodajemy cytryny, cebulę, czosnek, rozmaryn i pieprz. Wkładamy podudzia. Zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na 6 godzin lub dłużej do lodówki. Mięso wyjmujemy i osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Grillowanie: przygotowujemy grill. Węgiel układamy tylko z jednej strony. Kiedy temperatura osiągnie 200°C, układamy podudzia z drugiej strony. Smarujemy masłem i zamykamy pokrywę. Obracamy i smarujemy masłem co pół godziny. Pieczemy około 2 godzin lub do kiedy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 75 °C. Podanie: upieczone podudzia smarujemy glazurą chipotle. Uwaga: możemy użyć grilla gazowego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W