Piersi kaczki z sosem z czerwonego wina

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny dzień Chucka (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:sos z czerwonego wina:
2 łyżki oliwy (30 ml)
1 szalotka, posiekana
1 łyżka ziaren gorczycy (15 ml)
1 duży burak, umyty i pokrojony na kawałki
¼ szklanki miodu (60 ml)
½ szklanki soku z pomarańczy lub mandarynek (125 ml)
3 szklanki czerwonego wina (750 ml)
½ szklanki octu sherry lub xeres (125 ml)
4 szklanki wywaru cielęcego (1 l)
¼ szklanki zimnego masła, pokrojonego w kostkę (60 ml)
sól i pieprz
piersi kaczki:
4 piersi kaczki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Sos z czerwonego wina: w rondlu na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę i zeszklamy szalotkę z ziarnami gorczycy. Dodajemy buraka i smażymy przez minutę. Dodajemy miód, sok pomarańczowy, wino, ocet i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut, aż całość zredukuje się do objętości szklanki. W tym czasie w drugim rondlu zagotowujemy wywar cielęcy i również redukujemy go do objętości szklanki. Płyn z winem przelewamy przez drobne sito do rondla z wywarem, wyciskając warzywa dla wydobycia smaku. Mieszamy po czym gotujemy kolejne 15 minut, aż zgęstnieje. Dodajemy masło ubijając. Doprawiamy solą i pieprzem. Nie studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Piersi z kaczki: skórę nacinamy w kratkę, usuwamy tłuszcz wokół mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Piersi układamy skórą do dołu na nierozgrzanej patelni bez tłuszczu. Wstawiamy na średni ogień, smażymy 5 minut. Następnie pieczemy 8-10 minut do średnio krwistego wypieczenia. Wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową, odstawiamy w ciepłe miejsce. Do podania: kroimy piersi. Na talerzach układamy gniocchi dyniowe i pieczony fenkuł według przepisów Chucka, na nich plastry mięsa. Polewamy łyżką sosu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W