Pieczony kurczak z pancettą i ziemniakami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g ziemniaków pokrojonych w plastry
- 10 szalotek
- obranych i przekrojonych na pół
- 150 g pokrojonej pancetty (można zastąpić ją boczkiem)
- 1,5 kg kurczaka podzielonego na 8 części
- 3-4 łodygi tymianku
- 1 łodyga rozmarynu
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml białego wina
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. W brytfannie umieść ziemniaki, szalotki, pancettę. Na wierzchu ułóż kurczaka, dodaj tymianek, rozmaryn i chili. Dopraw solą morską i mielonym czarnym pieprzem. Skrop oliwą i piecz 20 minut. Dolej wino i piecz jeszcze 20-25 minut lub do chwili, gdy kurczak stanie się rumiany i miękki. Udekoruj natką i podawaj z chrupiącym pieczywem i sałatą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W