Pieczony kurczak z pancettą i ziemniakami

Pieczony kurczak z pancettą i ziemniakami
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 g ziemniaków pokrojonych w plastry
  • 10 szalotek
  • obranych i przekrojonych na pół
  • 150 g pokrojonej pancetty (można zastąpić ją boczkiem)
  • 1,5 kg kurczaka podzielonego na 8 części
  • 3-4 łodygi tymianku
  • 1 łodyga rozmarynu
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml białego wina

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. W brytfannie umieść ziemniaki, szalotki, pancettę. Na wierzchu ułóż kurczaka, dodaj tymianek, rozmaryn i chili. Dopraw solą morską i mielonym czarnym pieprzem. Skrop oliwą i piecz 20 minut. Dolej wino i piecz jeszcze 20-25 minut lub do chwili, gdy kurczak stanie się rumiany i miękki. Udekoruj natką i podawaj z chrupiącym pieczywem i sałatą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA