Pieczone warzywa: pomidory, cukinia i bakłażan

Pieczone warzywa: pomidory, cukinia i bakłażan
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 43)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
6

Składniki:

  • ⅓ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 cebula
  • obrana pokrojona w plasterki
  • 5 niewielkich pomidorów pokrojonych w cienkie plasterki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 niewielki bakłażan
  • ok. 15 cm długości
  • cienko pokrojony w poprzek
  • 2 cukinie
  • ok. 12 cm długości
  • cienko pokrojone wzdłuż
  • 2 ząbki czosnku
  • cienko pokrojone
  • ½ łyżeczki listków świeżego tymianku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 205 stopni C. Rozprowadzić część oliwy na dnie brytfanki do pieczenia: prostokątnej o wymiarach 22 x 32 cm lub okrągłej o średnicy 30 cm. Ułożyć połowę plasterków cebuli i 1/3 plasterków pomidorów. Posypać obficie solą i pieprzem. Ułożyć warstwę bakłażana, znów posypać solą i pieprzem. Kolejna warstwa to pomidory (1/3), potem cukinia, czosnek, tymianek i reszta cebuli. Zakończyć resztą plasterków pomidorów. Przycisnąć dłonią. Polać resztą oliwy. Posypać obficie solą i pieprzem. Piec półtorej godziny bez przykrycia. Po 45 minutach mocno przycisnąć szpatułką. Warzywa zmniejszą objętość, opieką się prawie na brązowo. Wstawić do piekarnika i dopiec. Wyjąć, odstawić na 10 minut. Kroić na kwadratowe porcje i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA