Pieczone warzywa: pomidory, cukinia i bakłażan
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 43)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- ⅓ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 cebula
- obrana pokrojona w plasterki
- 5 niewielkich pomidorów pokrojonych w cienkie plasterki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 niewielki bakłażan
- ok. 15 cm długości
- cienko pokrojony w poprzek
- 2 cukinie
- ok. 12 cm długości
- cienko pokrojone wzdłuż
- 2 ząbki czosnku
- cienko pokrojone
- ½ łyżeczki listków świeżego tymianku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 205 stopni C. Rozprowadzić część oliwy na dnie brytfanki do pieczenia: prostokątnej o wymiarach 22 x 32 cm lub okrągłej o średnicy 30 cm. Ułożyć połowę plasterków cebuli i 1/3 plasterków pomidorów. Posypać obficie solą i pieprzem. Ułożyć warstwę bakłażana, znów posypać solą i pieprzem. Kolejna warstwa to pomidory (1/3), potem cukinia, czosnek, tymianek i reszta cebuli. Zakończyć resztą plasterków pomidorów. Przycisnąć dłonią. Polać resztą oliwy. Posypać obficie solą i pieprzem. Piec półtorej godziny bez przykrycia. Po 45 minutach mocno przycisnąć szpatułką. Warzywa zmniejszą objętość, opieką się prawie na brązowo. Wstawić do piekarnika i dopiec. Wyjąć, odstawić na 10 minut. Kroić na kwadratowe porcje i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W