Paszteciki z grzybami, cebulą i ementalerem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Chleby Paula Hollywooda (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Ilość osób:
- 5
Przygotowanie:
Składniki:ciasto:
500 g mąki chlebowej
7 g soli
10 g drożdży instant
1 jajko
250 ml mleka 3,2%
80 g cukru
250 g zimnego, niesolonego masła
mąka do podsypania
nadzienie:
1-2 łyżki oliwy
1 cebula
200 g grzybów
sól
świeżo zmielony pieprz
300+100 g ementalera
1 jajko
Przygotowanie:
Umieszczamy w misce mąkę, drożdże i sól, sypiąc sól i drożdże tak, by się nie stykały. Dodajemy jajka, mleko i cukier. Mieszamy składniki łyżką, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat, rozpłaszczamy nasadą dłoni i zwijamy. Wyrabiamy tak 5-10 minut, aż ciasto stanie się gładkie. Owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy w prostokąt ok. 20 x 50 cm. Wyjmujemy masło z lodówki, oprószamy mąką i rozbijamy wałkiem w prostokąt 20 x 33 cm. Przykrywamy masłem dolne ⅔ ciasta, zaginamy od góry ⅓ ciasta (tę bez masła) i na to ⅓ od dołu. Obracamy o ćwierć obrotu. Przyciskamy wałkiem od środka w górę i od środka w dół. Znów rozwałkowujemy w prostokąt ok. 20 x 50 cm. Zaginamy ⅓ od góry i na to ⅓ od dołu. Owijamy folią i odkładamy do lodówki na 30 minut. Powtarzamy pkt 5 jeszcze 2 razy. Przygotowujemy nadzienie: cebulę obieramy i siekamy, grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cebulę i grzyby i smażymy na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy 300 g ementalera na tarce o dużych oczkach. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Przyklejamy dolny brzeg do blatu. Wykładamy grzyby i cebulę na ciasto równą warstwą, posypujemy startym serem. Zaginamy górny brzeg i ciasno zwijamy w dół. Chwilę rolujemy, lekko rozciągając od środka ku końcom, odcinamy końce bez nadzienia. Kroimy walec w poprzek na 8-12 równych części. Kładziemy paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, umieszczamy blaszkę w torbie foliowej i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Ścieramy na tarce o dużych oczkach resztę ementalera. Wyjmujemy blaszkę z lodówki, usuwamy torbę, przy pomocy pędzla smarujemy paszteciki rozkłóconym jajkiem i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na kratkę do przestygnięcia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W