Para 3 - perliczka faszerowana jabłkiem i orzechami podawana z buraczkami i pomarańczą - dobieraniec
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: kuchnia polska z Adamem Chrząstowskim
- Trudność:
- łatwe
Składniki:
- perliczka cała
- 2 jabłka
- skórka z ½ pomarańczy
- garść orzechów włoskich
- 2 kromki pieczywa tostowego namoczonego w bulionie
- świerzy rozmaryn
- sól
- pieprz
- 3 ziarna jałowca
- 2 buraki
- 1 czerwona cebula
- 1 pomarańcza
- masło
- 1 łyżka miodu
- sok z ½ cytryny
- pieprz biały mielony
- koperek
- jajko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Perliczkę natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem i rozgniecionym jałowcem. Starte jabłka wymieszać z posiekanymi orzechami, rozmokniętym chlebem, jajkiem, solą, pieprzem, rozmarynem oraz skórką pomarańczy. Farsz wkładamy do brzucha perliczki. Smarujemy perliczkę masłem i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 C na 45 min. Buraki obrane kroimy i dusimy na maśle i miodzie ok. 15 min, dodajemy sok z połówki pomarańczy sól i pieprz i dusimy do miękkości, na koniec dodajemy posiekaną cebulkę + koperek + sok z cytryny, przesmażamy i podajemy z filetami z pomarańczy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W