Panhaggerty
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 250 g boczku wędzonego w plasterkach
- 6 dużych ziemniaków
- pokrojonych w plastry
- 2 cebule
- pokrojone w talarki
- 5 marchewek
- pokrojonych w talarki
- 500 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprz do smaku
- 150 g tartego sera cheddar
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku, który nadaje się do użycia w piekarniku, rozgrzać olej. Podsmażyć boczek, aż będzie zrumieniony i chrupiący. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku. W tym samym garnku ułożyć na dnie warstwę ziemniaków. Przykryć je warstwą cebuli, a następnie marchewki. Ułożyć na wierzchu kilka plasterków boczku, przyprawić solą i pieprzem. Powtórzyć układanie warstw tak, by zakończyć warstwą ziemniaków. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać bulion (powinien przykryć składniki) i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek pokrywką i zmniejszyć ogień. Pogotować na małym ogniu 15-25 minut, aż ziemniaki i marchewka zmiękną. Rozgrzać porządnie piekarnik od góry. Zdjąć pokrywkę i posypać składniki tartym serem. Zapiekać przez 5-6 minut, aż ser stopi się i przyrumieni. Podawać z chlebem, do wycierania sosiku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W